Acest program care te prinde când minți e mai tare decât poligraful

de: Nicoleta Apostol
27 12. 2017

Minciunile nu mai sunt mari sau mici datorită unui program cu inteligență artificială. Are o precizie uimitoare, de aproape 90%, în detectarea acestora.

Minciunile sunt parte a unui proces sau a unei declarații la poliție, atunci când vrei să acuzi sau să te scuzi pe nedrept. Ca să stabilească dacă inculpatul este vinovat de vreo infracțiune, un judecător și un juriu (în America) trebuie să analizeze cu atenția persoanele. Chiar și așa, și ei pot greși dacă dovezile cu care vine inculpatul contraatacă cu succes sau dacă își face apariția un martor destul de credibil.

Asta până acum. Un studiu descrie un sistem bazat pe inteligența artificială, care poate identifica „înșelăciunea” în videouri. Practic, utilizează viziunea computerului pentru a identifica și clasifica micro-expresiile faciale și analiza frecvenței audio pentru a alege modele relevante în voci. Acest „clasificator de înșelăciune automat” a avut o precizie în descoperirea minciunilor inculpaților de aproximativ 90%. Performanța AI s-a bazat pe analizarea a 140 de videoclipuri în instanță, în care câțiva actori au fost instruiți să mintă.

Modelele de învățare a mașinilor sunt instruite pentru a face previziuni bazate pe caracteristici, care sunt, în esență, măsurători ale unor proprietăți cu o valoare predictivă ipotetică. De exemplu, dacă ți-ai dori să vii cu un model al unei inteligențe artificiale care să prezică probabilitatea ca o mașină să se strice anul următor, trebuie să ții cont și să analizezi multe alte mașini care s-au stricat, dar să fii atent și la lucruri care descriu activitatea ei, ca anul fabricației sau kilometrajul. Acestea ar putea fi unele caracteristici importante.

În cazul înșelătoriei și minciunii, caracteristicile includ lucruri ca micro expresiile, nu doar buzele care tremură sau sprâncenele încruntate. În plus, analiza audio are un rol important în descoperirea infractorilor.